• Guide til hundemad

  Hundemad er ikke bare hundemad (foto: lavprisdyrehandel.dk)

  Hundemad er ikke bare hundemad (foto: lavprisdyrehandel.dk)

  Hvad er vigtigt, når jeg køber hundefoder?

  Alder, vægt, aktivitetsniveau, allergiske reaktioner og helbredet generelt er nogle af de faktorer, der har betydning for, hvilken slags hundemad du skal vælge. Og det kræver som regel en hvis tålmodighed og research, inden du finder det helt rigtige hundefoder. På lang sigt er det både spild af tid og penge ikke at gøre forarbejdet godt nok – det kan nemlig betyde flere køreture til dyrlægen og større udgifter til medicin, hvis du fodrer hunden forkert. Læs med neden for og bliv mere bevidst om, hvad du skal være opmærksom på.

  God hundemad giver flot pels

  Hvis du kender din hund godt, kan du måske se på dens pels, om den ser sund ud. Hvis ikke den gør det, bør du skifte foder hurtigst muligt. Ligesom du skal spise B-vitamin for at styrke dit hår og dine negle, så skal din hund også have den rigtige mængde næringsstoffer, for at den ser sund ud. Hundefoder skal være rig på proteiner, fedtstoffer, vitaminer, mineraler, herunder zink og kobber, og fedtsyrer. Proteiner fra kød som kylling, lam, fisk o æg tilfører de vigtigste aminosyrer, som giver din hunds pels en sund struktur og en optimal funktion. Op til 30 – 35 procent af din hunds daglige proteinindtag går til at holde dens pels og hud i orden.

  Hold din hunds tænder sunde

  Det er en god idé at være opmærksom på din hunds tænder, når du køber hundemad. Nogle slags foder mindsker aflejringer af tandsten både under og efter måltiderne. Mange tørfoderprodukter gnubber belægningerne af tænderne, når hunden tygger. Men der er masser af fodertyper, der tilgodeser det problem, fordi de indeholder polyfosfater – netop fordi det er de færreste hundeejere, der dagligt børster tænder på deres hund, selv om det ville være det mest optimale for den. Men man kan komme lettere om ved tandplejen ved nogle nemme og smarte ’fodertricks’. De fleste hunde kan godt lide gulerødder, og fordi grøntsagen har en meget fast struktur, så kan den være medvirkende til at rense madrester ud mellem din hunds tænder. Det fleste har en gulerod liggende, så smid en i hundeskålen et par gange i ugen. En anden effektiv mulighed er at forkæle din hund med et griseøre. Det er som en snack for hunde – de smager godt, og samtidig virker det tandrensende. Griseøret er tørret ved høj varme og kan variere i vægt, afhængigt af størrelsen på grisen. Øret virker på samme måde som guleroden. Man kan naturligvis også få ’snacks’, der er produceret til tandrensningsformålet. Tyggeben er en anden populær mulighed, som hunden også synes er sjov at lege med. Tyggeben laves for det mest af oksehud og er en naturlig pleje af tænder og tandkød. Tit har hvalpe stor glæde af gummibidedyr. Ligesom med babyer, så klør det i hvalpens gummer, når de første spidse bisser viser sig. Og så er bidedyret perfekt.

  God fordøjelse og næringsoptagelse

  En hunds næringsbehov er væsentligt anderledes en menneskers. Det siger måske sig selv, når man tænker på det fleste hundes aktivitetsniveau. Ikke desto mindre betyder det også, at hundens evne til at fordøje maden er meget anderledes. Hunden var oprindeligt et rovdyr, og dens forfædre var kødædere, så dens krop er genetisk bygget, så den kan fordøje animalsk protein og fedt bedre end mennesker og også større portioner af grøntsager og kulhydrater. Det er afgørende for hundens velbefindende, at den får hundemad, som indeholder letfordøjelige proteiner fra kylling, lam eller fisk, men også kulhydrater, fedtstoffer, mineraler og vitaminer. For at sikre et sundt tarmsystem og en optimal fordøjelse, skal din hund også indtage en vis mængde og en særlig type fibre. Naturlige kostfibre som roetrævler mætter godt og hjælper madens med at passere gennem tarmene. Derudover nedbryder fibre tarmbakterierne, hvilket også fremmer fordøjelsesprocessen.

  Hundefoder kan også være light (foto: lavprisdyrehandel.dk)

  Hundefoder kan også være light (foto: lavprisdyrehandel.dk)

  Hundemad der ikke feder

  Ikke alle hunde er lige aktive, og det bør du som hundeejer tænke over. Heldigvis findes der masser af hundefoder med reduceret fedt til inaktive hunde eller til hunde, der har hang til overvægt. Hvilken slags foder, der er bedst for din hund, afhænger af din hunds behov for energi. Hvis din hund ’arbejder’ meget og generelt er aktiv, så stiger dens behov for energi og dermed også behovet for fedt i foderet. Der er et utal af forskellige fodertyper med et fedtfattigt indhold – skriv ’fedtfattig hundefoder’ på Google og gå på opdagelse.

  Har din hund (måske) allergi?

  Har du skiftet hundefoder, og oplever du, at din hunds udseende eller adfærd har ændret sig, så kan det være på grund af foderintolerence eller allergi overfor foderet. Det er ofte de samme ting, der fremkalder allergi hos hunde. Som regel er det hvede, oksekød-biprodukter, majs eller mælkeprodukter. Det kan være en god idé at give hunden et tilskud af omega6 og omega3 fedtsyrer, fordi det dæmper de allergiske reaktioner, hunden måtte have. Hundens allergi opstår ofte overfor det protein, som foderet indeholder – især hvis det er af ringe kvalitet. Hvis der er anvendt kød-biprodukter i stedet for rent kød som proteinkilde, så kan hunden vise allergiske reaktioner, som kløe, hårtab, skæl, diarre. Okse-, hvede-, mælke- og majsprotein er ofte det værste. Forsøger du dig med en ny type foder, så er det meget vigtigt, at hunden ikke får noget som helst andet end det nye foder i mindst 6 uger – ellers kan man ikke vurdere foderskiftets effekt. Så sædvanlige godbidder, hundekiks, tyggeben og så videre kan gemmes væk i disse uger. Man kan for eksempel bruge foderet som godbidder. Du må heller ikke give din hund ’menneskemad’ som rugbrød med leverpostej, frikadeller og den slags i denne periode. Ellers er det spildt at betale for relativt dyrt specialfoder, hvis man samtidig fortsætter med at give hunden ’menneskemad’, hvis det nu viser sig, at det er leverpostejen, din hund ikke kan tåle.

  Hundemad til hunde i vækst

  I dette afsnit kan du læse om, hvordan du bedst fodrer din hvalp. Hunde i voksealderen kan nemlig indtage andre næringsstoffer end voksenhunde. Så længe hvalpen vokser, er det afgørnede, at den får en korrekt sammensat måltid hver gang. Om det er hjemmelavet mad, tørfoder eller vådfoder er som sådan lige meget. Forkert fodring under opvæksten kan give hunden skader for livet.

  En typisk fejl, som mange ejere begår, er at give hundehvalpen for meget mad. En hvalp har brug for mere energi per kilo kropsvægt end en voksenhund af samme størrelse. Men det større behov for energi per kilo kropsvægt bliver mindre, når hvilken vokser. Hele vejen gennem hvalpens kostvægt skal den have en passende mængde energi og næringsstoffer – præcis ligesom en voksen hund. Fordelingen er bare anderledes.

  Vejledningerne til rigtige dosering er som oftest på foderet, men man skal være opmærksom på, at behovet for energi naturligvis varierer fra hund til hund. Tag en snak med din dyrlæge, hvis du er i tvivl. Foderet skal nemlig tilpasses efter tilvæksthastighed, så hvalpen ikke bliver hverken overvægtig eller underernæret. Det er en god idé at veje sin hvalp hver anden uge for at holde øje med dens vægt og sammenligne den med den normale væksthastighed i racen. Nogle hundeejere har glæde af at lave et skema eller en tabel over hvalpens udvikling, så de lettere har overblik. Hvad der er typisk for racen, kan man ret hurtigt komme frem til ved at google på nettet – eller også kan man tage kontakt til sin dyrlæge eller hundeopdrætter. Som hovedregel kan man sige, at hvis hvalpen vokser hurtigere end gennemsnittet, bør man skære ned på fodermængden – og vice versa.

   

  Her kan du finde billigt mad til hunde med behov for særligt foder.

  One thought on “Guide til hundemad

  Skriv et svar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.